http://www.twentsewelle.nl/
http://www.twentsewelle.nl/images/spacer.gif
http://www.twentsewelle.nl/images/validation/nl/validation_invalid.gif
http://www.twentsewelle.nl/images/validation/nl/validation_valid.gif
http://www.twentsewelle.nl/images/validation/nl/validation_placeholder.gif
http://www.twentsewelle.nl/ nl-NL NL
< Terug naar agenda

O'Hanlons helden


Datum: 02 februari 2014 11:00 - 31 augustus 2014 17:00


Tot en met 31 augustus 2014 is in museum TwentseWelle de tentoonstelling ‘o’hanlons helden’ te zien. In de gelijknamige en bekroonde tv-serie van de VPRO treedt auteur en avonturier Redmond O’Hanlon in de voetsporen van zijn negentiende-eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. Zij staan centraal in deze bijzondere tentoonstelling. 

14 helden – 14 Wunderkammern
U ontdekt zelf alles over de helden van O’Hanlon uit de negentiende eeuw. Richard Burton, die onder meer ontdekkingsreizen maakte door Azië en Afrika, waar hij het Tanganyikameer ontdekte. Henry Alexander Wickham, die met gevaar voor eigenleven 70.000 rubberzaden uit het Braziliaanse regenwoud naar Engeland smokkelde in opdracht van het botanische instituut Royal Kew Gardens in Londen. Maar ook de Haagse Alexandrine Tinne komt voorbij, een schatrijke en piepjonge aristocrate uit Den Haag. Zij besloot in de tweede helft van de negentiende eeuw niet langer op haar geld te blijven zitten en trok er op uit naar oorden waar nog niemand geweest was,laat staan een vrouw… Bepakt met koffers vol dure jurken, stalen ledikanten, kristallen karaffen, schilderijen en servies nam ze haar moeder en tante mee samen met honderden bedienden,dragers en kamelen. 

Alle helden van O’Hanlon hebben hun eigen Wunderkammer met dieren, planten, fossielen, instrumenten, kaarten, boeken en persoonlijke bezittingen zoals amuletten, kleding, souvenirs en trofeeën.U wordt op deze spannende ontdekkingsreis rondgeleid door Redmond O’Hanlon zelf, uiteraard in het Engels. Schrijver en bioloog Midas Dekkers verzorgt de Nederlandse versie.


Ontdekkingsreis voor families 
Kinderen kunnen met de typische rolkoffer van O’Hanlon een eigen expeditie maken door de tentoonstelling. De koffer is gevuld met opdrachten en expeditiebenodigdheden. 

O’Hanlon, Darwin en Wallace 
Charles Darwin en Alfred Wallace, die in 1858 samen hun ideeën over het ontstaan der soorten presenteerden, mogen niet ontbreken in deze tentoonstelling. In de VPRO-serie ‘Beagle, in het kielzog van Darwin’ uit 2009 voeren Redmond O’Hanlon en achter-achterkleindochter Sarah Darwin op een avontuurlijke reis rond de wereld. Een reis die Charles Darwin in de jaren dertig van de negentiende eeuw met de HMS Beagle maakte. 

Samenwerking 
Het project is een uniek samenwerkingsverband tussen Museum TwentseWelle, de VPRO,  Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Redmond O’Hanlon. 

Programma 
Rondom deze expositie worden tal van activiteiten georganiseerd. Maar liefst vijf avonden gaat Redmond O’Hanlon met bijzondere gasten het gesprek aan over zijn helden van weleer en zullen zij zich buigen over natuur- en cultuurhistorische thema’s, van biopiraterij tot (moderne) slavernij en de legende van de verzonken stad Atlantis. Kijk op onze agenda voor meer informatie over deze avonden. 

Educatief programma bij de expositie 
Bij de tentoonstelling worden ‘Helden, Tijdreizigers en Expeditie’ workshops voor Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs ontwikkeld door TETEM. Dit zijn lessen waarbij op verkennende, spelende en makende manier verbanden worden gelegd tussen ontdekkingsreizigers (historische personen). Aan de hand van historische voorwerpen ,die te zien zijn in de ‘Wunderkammer’ van museum TwentseWelle, wordt onderzocht hoe deze voorwerpen eigen verhalen kunnen vertellen. Met de nadruk op historische bronnen, tijd van ontdekken en ruimte voor suggestie. 

Kijk voor meer informatie op de pagina educatie van deze site. 
Kijk voor blogs over de expositie op onze blogpagina


Wunderkammer 2014
Vanaf 20 maart is in TETEM kunstruimte een eigentijdse Wunderkammer tentoonstelling te zien in aansluiting op O'Hanlons Helden. Rariteitenkabinetten hebben mensen al eeuwenlang gefascineerd met hun wonderlijke collecties van allerlei objecten en curiosa uit de hele wereld. De tentoonstelling Wunderkammer 2014 in TETEM kunstruimte presenteert een eigentijdse interpretatie van het rariteitenkabinet door het samenbrengen van kunstenaars die met hun werken wonderlijke werelden creëren; van fabelachtige diersoorten en zelfgemaakte wolken tot betoverende maskers en mechanische insecten. Het is een gevarieerde collectie van beelden, tekeningen, gravuren, foto’s en installaties die de sfeer van het mysterieuze curiositeitenkabinet oproepen.Meer info hier