Museum TwentseWelle

Doe-activiteiten in de Fabriek 

  • DATUMZaterdag 18 februari
  • LOCATIEMuseum TwentseWelle

Iedere dag zijn er heel veel doe-activiteiten in de Fabriek van TwentseWelle. Hier kun je de meest bijzondere knutsels maken en natuurlijk mag je ze mee naar huis nemen. 

*Het meedoen aan de bijna alle activiteiten is gratis. Voor enkele activiteiten wordt een extra bijdrage gevraagd, dat staat vermeld achter de activiteit. 


Experimenteren met Mechanica

Mechanische bewegingen worden gebruikt voor robots, machines en kunst. Maar eigenlijk zijn al deze mechanieken afgeleid van bewegingsmechanismen in de natuur.

Een uitvinder onderzoekt zelf mechanische bewegingen voor robots of machines die hij wilt maken. Stap in de rol van uitvinder en bedenk je eigen mechaniek!


Skeletten maken

Veel dieren hebben, net als mensen, een skelet. Dit skelet zit op zo’n manier in elkaar dat je er gemakkelijk mee kan bewegen. Maar hoe ziet het skelet van een mens eruit? En die van een zeezoogdier, een vogel of een vis? Onderzoek het en maak je eigen skelet van wattenstaafjes. Voor inspiratie kun je kijken in de tentoonstelling, maar je kunt ook kijken naar het inspiratieblad met afbeeldingen en weetjes over verschillende soorten skeletten. Misschien bedenk je wel je eigen nieuwe diersoort.

Oprolbeestje

Zag jij weleens een dier dat zichzelf oprolde tot een balletje? Een pissebed, een egel, een gordeldier of een kat? Sommige dieren rollen zichzelf op ter bescherming, anderen doen het bijvoorbeeld omdat het lekker warm is. Je kunt nu zelf een oprolbeestje bedenken en maken. Zo ontdek je welke beweging een oprolbeestje maakt!


Omhoog omlaag

Klimmen is nog best moeilijk. Toch doen veel mensen en dieren het dagelijks. Kijk maar eens naar het inspiratieblad om te zien welke dieren en mensen allemaal weleens klimmen.

Als je goed kijkt dan zie je dat er ook een foto van een klimmende robot bij zit. En als je nog beter kijkt, dan zie je dat deze robot eigenlijk dezelfde beweging maakt als de klimmende mensen en de dieren. Dit laat zien dat bij het ontwerpen van robots vaak gekeken wordt naar de manier waarop er bewogen wordt in de natuur. Jij gaat nu een eigen mechaniek maken. Succes!


Mechanische robothand

Hoe werkt dat eigenlijk, een hand? En hoe zou je een robothand kunnen maken zie je zelf kan bedienden zonder batterijen?

Lange nekken

Een lange bewegende nek met een dierenkop is een indrukwekkend gezicht. Maak jij een eigen ‘exoskelet’ - met een mechanische nek, die langer of korter wordt, doordat jij het aanstuurt, met vooraan een dierenkop? Breng het tot leven en word een kunstenaar


Blije figuur

Mensen, dieren en zelfs robots: voortbewegen gebeurt meestal met ledematen. In ledematen zitten botten en die zijn erg stevig, maar niet buigzaam. Gelukkig heeft de natuur daar wat op gevonden; gewrichten. Dit zijn eigenlijk scharnieren, die tussen twee botten inzitten, waardoor er toch een beweging kan worden gemaakt. Je kunt het vergelijken met een deur, die beweegt ook door scharnieren. Maak jouw eigen scharnierfiguur en laat deze in beweging komen door aan het touwtje te trekken.


Bibberbotje

Voortbewegen gebeurt op oneindig veel manieren. Kronkelen, springen, vliegen, lopen, klimmen zijn allemaal voorbeelden. Sommige bewegingen zijn heel groot, sommige juist heel klein. Een bibberbotje is een robotje dat zich voortbeweegt door te bibberen. Hoe jouw bibberbotje gaat bewegen, dat zal je niet van tevoren weten. Dat moet je uitproberen. En als je vindt dat jouw bibberbotje anders moet bewegen, dan verander je gewoon iets. Meer poten, of juist minder. Een staart, of juist geen staart. Of je verplaatst de batterij. Alles kan! Je zal zien dat het uiterlijk, dus het er uit ziet, uiteindelijk bepaalt hoe het bibberbotje zich zal voortbewegen. Veel plezier!


Bewegende origami diertjes

Met deze knutselinstructies maak jij een eigen springende kikker, fladderende vogel, springende muis en hoppend konijntje! Elk dier ontstaat uit precies hetzelfde formaat vouwblaadje. Is dat niet bijzonder? De dieren vinden het erg leuk om door jou gevouwen te mogen worden en worden heel graag jouw nieuwe vriend. Veel plezier!

Wobbler maken

Zelf een robot maken en die ook uit zichzelf laten bewegen? Kom dan nu naar de museumfabriek bij TwentseWelle en bouw zelf je eigen Wobbler! De Wobbler beweegt door middel van zonne-energie en zal dus altijd werken. Je kan hem helemaal zelf ontwerpen dus je hebt altijd een unieke Wobbler!  • DATUMZaterdag 18 februari
  • LOCATIEMuseum TwentseWelle