Museum TwentseWelle

MuseumJeugdUniversiteit - Van nul- tot duizendpoot

  • DATUMZondag 15 oktober
  • TIJD10:30
  • LOCATIEMuseum TwentseWelle

Ieder half jaar organiseert Museum TwentseWelle een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Dit najaar gaan de colleges over kunstige robots, robotdieren en over spinnen. Dat past precies bij de tentoonstelling 'Van nul- tot duizendpoot'. 

Inschrijven kan via deze link: https://www.museumjeugduniversiteit.nl/collegereeksen/twentsewelle-najaar-2017/


Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart en aan het einde van de reeks een diploma. De sprekers zijn echte experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen. De colleges vinden plaats op zondagochtend van 10:30 tot 11:30 uur. 


Zondag 15 oktober - Edwin Dertien - De kunstige robot

Een eigen robot bouwen, droom jij daar weleens van? Edwin Dertien maakte zijn droom waar. Hij werkt als robotwetenschapper aan de universiteit, maar hij is ook kunstenaar en uitvinder. Hij bedacht én maakte een rijdende robotpiano en een robotdanser, maar ook robotbenen, robotspinnen en een robotworm. Daarvoor keek hij heel precies naar de natuur.

Edwin vertelt: “Ik ben gefascineerd door techniek en ik ben nieuwsgierig naar onze toekomst met robots”. Tijdens dit college blikt hij samen met jou vooruit.


Zondag 12 november - Peter Koomen - De spin ontleed

Een beetje bang voor spinnen? Na dit college ben je dat vást niet meer. Peter Koomen is de bekendste spinnendeskundige van het land. Hij ontdekte als eens dertien nieuwe soorten - in één maand! Peter vertelt in dit college over hoe de spin in elkaar zit en hoe hij beweegt. Ook vertelt hij over de overeenkomsten met de mens. Want hoewel spinnen er heel anders uit zien dan wij mensen, doen ze veel dingen die wij ook doen. Maar dat doen we niet hetzelfde; vaak hebben spinnen en mensen een heel andere manier verzonnen.


Zondag 10 december - Chris Verhoeven - Robots zijn dieren

Wat doe jij met een nieuw huisdier? Opvoeden, verzorgen, kunstjes leren, veel van ‘m houden; kortom: je leert met jouw dier te leven. Robots zijn de nieuwste dieren, zegt robotonderzoeker Chris Verhoeven. Hij werkt aan de Technische Universiteit in Delft en hij weet zeker dat wij net zo goed met robots, ‘de nieuwe dieren’, kunnen omgaan als dat we dat met de ‘oude dieren’ kunnen. Maar van wie is een robot nu eigenlijk, wat eet een robot en wordt een robot slimmer dan de mens?


  • DATUMZondag 15 oktober
  • TIJD10:30
  • LOCATIEMuseum TwentseWelle